Klassiek met een moderne twist - les 5
- ireneoostveen
- 16 okt 2015
- 4 minuten om te lezen
Ook deze les begonnen we weer met een quiz, althans dat was de bedoeling. Helaas was Prowise druk bezig met updaten, dat we helaas de quiz niet konden doen. Deze quiz ging over het herhalen van de 3 perioden uit les 4. Omdat we de quiz niet konden doen, kregen we maar meteen uitleg over de opdracht die we moesten gaan doen.
We moesten een groepje vormen en een schilderij kiezen die we behandeld hadden in de podcasts. Vervolgens mochten we aan de klassieke beelden een post-moderne twist geven. Dit moesten we doen door middel van fotografie en door middel van photoshoppen.
Mijn groepje had gekozen om het schilderij van Peter Paul Rubens 'het Oordeel van Paris' uit 1638-1639 na te doen.

Uitleg wie is wie?: de man die zit te nadenken, is Paris. Paris is een Trojaanse Prins. Je kan hem herkennen aan zijn achtergrond als schaapsherder. Hij heeft namelijk een hoedersstok en een hond, die dient om de schapen te hoeden. De man met de appel is Hermes, de boodschapper van de goden. Hij is te herkennen aan zijn hoofddeksel met vleugels en de staf, ookwel Caduceus genoemd. De eerste vrouw van links is Athena, de godin van wijsheid en oorlog. Zij is te herkennen aan de wapenuitrusting die naast haar ligt. De vrouw in het midden is aphrodite, de godin van de liefde en schoonheid, te herkennen aan haar zoontje Eros en de rode omslag doek. De laatste vrouw is Hera, de godin van het huwelijk en waakte over de vrouwen. Zij is te herkennen aan de pauw.
Het verhaal achter het originele schilderij: Op de Olympus was tussen drie godinnen een hevige twist ontstaan. Zeus had namelijk besloten Peleus met de Nereïde Thetis in het huwelijk te doen treden, waaruit Achilles werd geboren. Alle goden en godinnen waren op het prachtige bruiloftsmaal genodigd, dat in Thessalië gehouden werd, en elk bracht voor het bruidspaar geschenken mede. Slechts Eris, de godin van de tweedracht, was, uit vrees voor stoornis van de vreugde, niet uitgenodigd. Om zich voor deze belediging te wreken, wierp zij plotseling op de door de gasten omringde en heerlijk versierde feestdis een gouden appel, met het opschrift: "voor de schoonste!" Hera, Athena en Aphrodite deden hun aanspraken op de appel gelden. Toen zij het niet eens konden worden, wendden zij zich tot Zeus met het verzoek, dat hij in deze strijd zou beslissen. Deze had echter geen lust zich de wraak van twee van de godinnen op de hals te halen. Hij ontweek daarom voorzichtig een beslissende uitspraak, en verwees hen naar de op de berg Ida wonende Paris. De godinnen namen hem als scheidsrechter aan, en begaven zich, onder geleide van Hermes, naar de Ida. Paris verklaarde, nadat Hermes hem de oorzaak van de komst van de drie godinnen had medegedeeld, aan hun verlangen te willen voldoen. Lang stond hij besluiteloos. Alle drie schenen hem even schoon toe. Hera poogde de jongeling te overhalen om haar de prijs van de schoonheid toe te kennen, door hem te beloven, dat zij hem de grootste rijkdommen en de heerschappij over geheel Azië zou schenken; Athena beloofde hem grote krijgsroem en de diepste wijsheid; Aphrodite eindelijk wendde nog krachtiger middelen aan om de scheidsrechter tot haar belang over te halen; zij streelde zijn eigenliefde, door hem als de schoonste jongeling van Phrygië te roemen, die ook de schoonste vrouw op aarde waardig was. Tevens beloofde zij hem, dat zij hem zou bijstaan om de liefde te verwerven van de schoonste vrouw op aarde, Helena, de dochter van Leda en gemalin van Menelaos, de koning van Sparta, wanneer hij haar de prijs van de schoonheid toewees. Nu aarzelde Paris niet langer; meegesleept door de verleidelijke voorstellingen en beloften van de godin Aphrodite, schonk hij haar de gouden appel. Van die tijd af waren Hera en Athena verbitterde vijandinnen van de Trojanen.
Onze post-moderne twist aan het schilderij: Wij hebben ervoor gekozen om een soort datingshow na te doen. Tegenwoordig vinden mensen steeds meer hun liefde via de pc en tv. Ook kijkt men vaak niet verder dan het uiterlijk. Vandaar dat we hebben gekozen voor een datingshow. Een datingshow is namelijk net zo oppervlakkig als de keuze van Paris. Paris koos alleen maar Aphrodite omdat zij liefde kon beloven van Helena. Hij keek dus alleen nog maar naar de prijs. Wat best oppervlakkig is.
In ons schilderij is Christiaan Hermes. Hij speelt hier de presentator van de datingshow en wacht met het cadeautje in zijn hand. Joanne speelt hier een lesbische vrouw die op zoek is naar liefde. Zij neemt de plaats van Paris in. Zij kijkt net zo nadenkend als Paris in het schilderij. Maaike staat op de plek van Athena. Zij speelt hier een asociale, lesbische vrouw. Te herkennen aan haar glimjas en haar cigarette. Merel neemt de plek van Aphrodite in samen met haar zoontje Eros (gespeeld door Bart). Zij speelt een tuttige, slimme lesbische vrouw. Tot slot ben ik een streng gelovige, marokkaanse Lesbische vrouw. Die met enige schaamte mee doet aan het programma. Ik ben te herkennen aan mijn hoofddoek en gedraaide houding. Ik sta op de plaats van Hera op het schilderij. De achtergrond hebben we wel enigszins gelijk gehouden aan het schilderij om zo toch nog een verbintenis te hebben tussen de twee beelden.
De foto van het klassieke beeld met een post-moderne twist:

De bewerkte foto van het klassieke beeld met een post-moderne twist:
Bij mijn bewerkte versie van de foto heb ik gekozen om er een abstracte mozaĆÆek filter op toe te passen. Verder heb ik de kleuren wat levendiger gemaakt door de saturatie enigszins te versterken. Ook heb ik het onderlinge contrast in de foto lichtelijk versterkt.

De opdracht vond ik interessant. Het namaken van een schilderij uit de klassieke periode in een "modern jasje" was leuk om te doen. Ook het bewerken van de foto was uitdagend, ik vind het namelijk best moeilijk om photoshop te gebruiken.
Comments