Ontmoeting tussen racemonsters - les 3
- ireneoostveen
- 2 okt 2015
- 3 minuten om te lezen
Deze les gingen we verder met onze racemonsters. We kregen direct uitleg over wat de bedoeling was, zodat we daarna snel aan de slag konden. In deze les staan vooral de andere twee werkprocessen (ontwerpen en ambachtelijk) centraal. Ontwerpen kan je terugzien in het feit dat we een storyboard moesten maken en het ambachtelijke deel is terug te zien in de techniek die we gebruikt hebben, namelijk stopmotion.
De opdracht: Het was de bedoeling dat we samen met nog een duo een stopmotion filmpje gingen maken van een racewedstrijd tussen onze zelfgemaakte racemonsters. Ook hier kregen we weer een lijstje van criteria waar we ons aan moesten houden: - gebruik maken van 2 voertuigen en een decor - snelheid. Het moet te zien zijn dat het om een race gaat. Dus snelheid moet zichtbaar zijn. - strijd. Bij een race hoort strijd. De wagens moeten strijden. - crash! Moet een botsing in voorkomen - verhaal (plot) (- 12 frames per seconde)
Van tevoren moesten we de taken verdelen. De een maakte het storyboard, de ander zette de apparatuur klaar en de overgebleven leerlingen zette het decor klaar. Ik kreeg de taak om het storyboard te maken. Op het storyboard is te zien dat de race start, dat de auto's elkaar inhalen, dat vervolgens ƩƩn van de twee auto's ontploft en dan wint uiteindelijk de overgebleven auto. Het maken van een storyboard valt dus onder het ontwerpende werkproces. Een ontwerp is erg belangrijk. Als je een goed ontwerp maakt dan is de uitvoering vervolgens heel makkelijk. Zelf vind ik het storyboard vrij duidelijk, maar uit ons uiteindelijke filmpje blijkt dat we de uitvoering nog best lastig vonden.

Na het maken van het storyboard gingen we aan de slag met het stopmotion-filmpje. De techniek van het stopmotion-filmpje is ambachtelijk. Ambachtelijk werk is geestdodend. Er mag in principe niets fout gaan, anders moet je weer opnieuw beginnen. Dat het geestdodend was, hebben we zelf ook ondervonden. Een stopmotionfilmpje maken vond ik erg frustrerend.
Als achtergrond hadden wij een sahara gekozen, omdat dit geen bergen of iets dergelijks had. Zo lijkt het gewoon alsof de achtergrond ook beweegt. Als decor hebben we een startbord en een finishlijn gemaakt, hebben we een wolk gebruikt, hebben we wat bomen en stenen gemaakt, hebben we een weg gemaakt, hebben we het woord 'Crash' gemaakt en hebben we een stuk van de auto rond laten vliegen.
Na lang ploeteren hebben we dit als eindresultaat:
Aan het eind van de les moesten wij net als vorige week onszelf beoordelen via de beoordelingsmatrix. De punten heb ik als volgt verdeeld:
- 2 voertuigen en decor: briljant - 2 - snelheid: briljant - 2 (door de wolk en het decor, lijkt het alsof er snelheid is).
- strijd: twijfel - 1 (de strijd is er opzich wel, maar niet echt heel erg duidelijk).
- crash!: twijfel - 1 (ook de crash is er wel, maar had langer in beeld gemogen). - verhaal (plot): niet echt zichtbaar - 0 (we hebben wel de stappen uit het storyboard gevolgd, maar je ziet het niet echt duidelijk terug).
Dus we zouden rond een magere voldoende (een 6je) uitkomen.

Ik vond het wel leuk om het storyboard te maken. Echter vond ik het stopmotion-filmpje maken echt vreselijk. Ik vond t best wel lastig om te doen. Ook merk ik dat ik er totaal geen geduld voor heb. Zelf zou ik de opdracht niet doen, maar ik zou het wel (als de middelen het toelaten) in de klas uitvoeren. Voor kinderen is dit, denk ik, best wel leuk om te doen. Ik ben al met al niet echt tevreden met ons eindresultaat. Het filmpje is heel erg kort. Je knippert met je ogen en hij is voorbij. Wel hebben we redelijk alle criteria in het filmpje kunnen verwerken.
Comments